Wat is het?
Aambeien, ook “hemorroïden” of “speen” genoemd, zijn het gevolg van de uitzetting en verzakking van het bloedvatrijke zachte weefsel in de anus (inwendige aambeien).
Ze ontstaan vaak door een verhoogde druk rond de anus. Deze druk ontstaat door hard persen, bijv. bij constipatie, harde stoelgang, een bevalling of bij langdurig hoesten.
Aambeien zijn onschuldig, maar kunnen vervelende symptomen veroorzaken. Vaak verdwijnen ze vanzelf, maar keren de symptomen ook weer terug. In sommige gevallen vormt zich een bloedklonter in de aambei en krijgt deze geen bloed meer. Dat leidt tot een pijnlijke trombose (meestal bij uitwendige aambeien).
Aambeien komen zeer vaak voor. Ongeveer 70% van de volwassenen heeft er ooit last van.
Hoe kun je het herkennen?
Het belangrijkste symptoom van aambeien is bloedverlies. Meestal is dit beperkt, en zie je enkel wat bloed op het toiletpapier na de ontlasting of in het ondergoed. Soms druipt het bloed in de toiletpot na de ontlasting. Ook jeuk of een ongemakkelijk (druk)gevoel rond de anus komt nogal eens voor.
Naargelang de ernst van de aambeien worden vier graden onderscheiden:
· Graad 1: er is enkel een beginnende uitzakking van de weefsels, die uitwendig niet zichtbaar is.
· Graad 2: de aambeien worden uitwendig zichtbaar bij het persen, maar verdwijnen weer bij ontspannen.
· Graad 3: de aambeien puilen naar buiten uit, maar je kunt ze nog terugduwen met de vinger.
· Graad 4: je kunt de aambeien niet meer terugduwen; ze zijn continu uitwendig zichtbaar.
In geval van een getromboseerde aambei heb je zeer veel pijn rond de anus. Zitten kan onmogelijk zijn. Er zit een harde, donkerrode/blauwe zwelling langs de anus.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Wat kun je zelf doen?
Wat kan je arts doen?
Aambeien die geen last geven, behoeven geen verdere behandeling.
Geneesmiddelen hebben slechts een beperkte plaats binnen de behandeling van aambeien. Vooral constipatie moet behandeld worden, eventueel met een gepast laxeermiddel.
Troeven van Proctoclinic
Proctoclinic